November 18, 2014

PENCULIKAN DAN BUNUH DI PULAU POM POM - ISU KESELAMATAN DIPERSOALKAN

Isu pembunuhan dan penculikan di Pulau Pom Pom dan isu pencerobohan Lahad Datu dilihat kes tersebut adalah sama memandangkan ianya melibatkan isu keselamatan dan ancaman nyawa kepada setiap manusia. Apa pun alasan yang diberikan  oleh kementerian yang bertanggungjawab tidak akan kemana-mana, jika ianya tidak ditangani dengan serius.
Penubuhan zon keselamatan ESCOM untuk mengawasi perairan  sempadan negeri Sabah dan Flipina membuktikan masih banyak perkara harus diperhalusi untuk memantapkan benteng kawalan keselamatan negeri ini. Justeru, kerajaan Persekutuan dan Negeri perlu berganding bahu untuk mempertahankan  kedaulatan Negeri dan Negara ini agar tidak bolosi dengan mudah oleh para penjenayah.
Merujuk beberapa insiden yang berlaku sebelum ini terutama kawasan Daerah Semporna yang menjadi tumpuan pelancong seperti Pulau Mabul, Pulau Sepadan dan pulau pulau sekitarnya yang menjadi lombong emas bagi para penjenayah yang menjalankan aktivit-aktiviti penculikan yang dikaitkan dengan Abusayyap yang datang dari Selatan kepulauan Negara Flipina

People who read this post also read :0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © 2010 Santapan Minda Sadom All rights reserved