February 09, 2011

Penyelaranggaan Jalanraya Sipitang - Beaufort - Tanggungjawab Siapa?

Kalau kita memandu dari Sipitang ke Beaufort mungkin kita akan tertanya-tanya siapa yang sepatutnya bertanggungjawab terhadap jalanraya tersebut?.

sumber gambar: www.keruak.com

Mungkin juga orang awam sering mempersalahkan Jabatan Kerja Raya (JKR), kerana jalanraya tersebut sering diperbaiki hanya dengan menampal lubang-lubang sepanjang jalanraya tersebut. Bukan itu saja keadaan permukaan jalanraya ini juga tidak begitu rata yang mengundang kemalangan berlaku. Amat memalukan lagi bahawa para pengguna jalanraya terdiri daripada bukan saja penduduk tempatan malahan penduduk dari negeri jiran Sarawak dan Brunei, adalah merupakan pengguna utama yang dilalui mereka ke ibu negeri semasa waktu bercuti.

Mengikut sumber-sumber yang dipercayai bahawa penyelanggaraan jalanraya ini telah pun diberi oleh kerajaan kepada kontraktor untuk kerja-kerja penyelanggaraan beberapa tahun. Entah berapa ratusan juta ringgit wang yang kerajaan belanjakan untuk membiayai kerja-kerja penyelangaraan tersebut. Apa yang menjadi tanda tanya yang berligar difikiran pengguna dan orang awam yang menggunakan jalanraya tersebut, adakah pihak kontraktor benar-benar melakukan kerja yang sepatutnya terkandung dalam terma-terma kontrak mereka dengan kerajaan? atau kontraktor yang diberi tanggungjawab hanya membuat tuntutan pembayaran setiap bulan atau tahun tanpa melakukan kerja yang sebenarnya!.

Difahamkan juga bahawa jurutera dari Jabatan Kerja Raya (JKR) hanya memantau dari segi kerja-kerja yang dilakukan oleh pihak kontraktor. Maka pengagihan bajet yang diterima oleh Jabatan Kerja Raya Daerah untuk kerja penyelanggaraan begitu terhad, disebabkan kebanyakan jalanraya di negeri Sabah, samada lebuhraya atau jalan ke kampung yang dinaik taraf adalah diberi kepada syarikat kontraktor - kontraktor tertentu. Sepatutnya adalah tanggungjawab jurutera daerah sebagai pihak pemantau kepada mana-mana syarikat kontraktor yang diberi kontrak untuk kerja penyelanggaraan ini, untuk membuat penilaian dan pemeriksaan sebelum mengendos atau menyokong sebarang tuntutan pemabayaran keatas kerja yang mereka lakukan.

Melihat keadaan beberapa buah jalanraya yang kononnya diberi kepada syarikat kontraktor untuk menjalankan kerja penyelanggaraan, tetapi keadaan jalanraya tersebut seolah-olah tidak diselanggarakan oleh pihak tertentu, maka adalah dicadangkan agar pihak berkuasa badan pencegah rasuah campurtangan untuk menyiasat jalanraya yang menimbulkan persoalan dari aspek penyelanggaran, harus diambil tindakan. Jika perbuatan beberapa syarikat kontraktor tersebut tidak diambil tindakan, maka kerajaan harus dipertanggungjawabkan atas penggunaan ratusan juta ringgit wang awam tanpa melihat keberkesanan projek yang dilaksanakan, yang mana hanya memberi keuntungan semata-mata kepada kontraktor.

People who read this post also read :0 comments:

Post a Comment

 
Copyright © 2010 Santapan Minda Sadom All rights reserved